Σύγχρονες τεχνολογίες για δημιουργία web εφαρμογών

Τα εργαλεία που διευκολύνουν την ανάπτυξη ιστοσελίδων και web εφαρμογών αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, βελτιώνοντας τον χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για τα ανάλογα αποτελέσματα που απαιτούμε. Σ’ αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε μερικές βιβλιοθήκες και εργαλεία που πιστεύουμε οτι αξίζει να τα ψάξει όποιος ασχολείται με το web development.


GraphQL

Το GraphQL είναι μια, ανοιχτού κώδικα, γλώσσα ερωτημάτων (query language) που χρησιμοποιείται απο μεγάλες εταιρίες, αλλά και από απλούς προγραμματιστές ανά τον κόσμο, όλο και περισσότερο.

Αν έχετε ήδη μια βάση δεδομένων όπως την Postgres, μπορείτε με το ανάλογο εργαλείο (πχ Postgraphile) να συνδεθείτε και να αποκτήσετε έναν ολοκληρωμένο driver για τα GQL queries που θέλετε να πραγματοποιήσετε.

Svelte

Το Svelte είναι ένα πρόσφατο Javascript framework που αναπτύσσει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά των ήδη δημοφιλών React, Angular και Vue frameworks.

Αντί όμως να ακολουθήσει την πεπατημένη συνταγή, το Svelte JS εισάγει καινοτομίες, μειώνοντας το μέγεθος της εφαρμογής και χαρίζοντας γρηγορότερα interfaces.

Tailwind CSS

Το Tailwind είναι ένα πολύ προσαρμόσιμο CSS framework που προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να χτίσουμε όμορφα και καθαρά designs.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δημοφιλείς frameworks όπως το Bootstrap ή το Bulma που παρέχουν έτοιμα δομικά στοιχεία, το tailwind έχει βασικές αυτοτελείς classes που εφαρμόζονται στο HTML markup χωρίς να γράφουμε επιπλέον CSS.

Smelte

Το Smelte συνδυάζει το Material design με το Tailwind CSS και το Svelte JS. Αποτελείται από Components που τα εισάγουμε στον κώδικα καθώς και κάποια utilities για διευκόλυνση.

Είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο και εύκολο στην χρήση αλλά, καθώς είναι ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, λείπουν κάποια πράγματα όπως οι φόρμες και το ολοκληρωμένο documentation.


Φυσικά, η κάθε μία από τις προαναφερθείσες τεχνολογίες έχει μεγάλο βάθος και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να εμβαθύνει κανείς, ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρονται. Μπορείτε να ανατρέξετε στους παραπάνω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες. Happy coding!

Χρησιμοποιούμε cookies & παρόμοιες τεχνολογίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μονάδες αποθήκευσης και συλλέγει στατιστικά για την βέλτιστη εμπειρία του χρήστη.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε σε αυτό.

Περισσότερα