Τι είναι οι service workers

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του διαδικτύου διαχρονικά είναι η απώλεια, έστω και παροδικά, της σύνδεσης. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή είτε σταματάει να ανταποκρίνεται τελείως και αδυνατεί να επαναφορτωθεί, είτε λειτουργεί προβληματικά και μεμονωμένα. Μια καινούργια τεχνολογία, το Service Worker API, υπόσχεται να ομαλοποιήσει την εμπειρία του χρήστη σε περίπτωση αποσύνδεσης.


Η προηγούμενη απόπειρα να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, ονόματι AppCache, απέτυχε λόγω πολλαπλών παραλήψεων, με σημαντικότερο θέμα την καθολική μη-λειτουργία της εφαρμογής, όταν δεν έχει στηθεί σωστά. Αν και η χρήση τους είναι δυσκολότερη εκ πρώτης όψης, οι service workers καλούνται να διορθώσουν τα σφάλματα του προκατόχου τους, προσφέροντας πλούσια offline εμπειρία στους χρήστες του παγκόσμιου ιστού και μικραίνοντας την απόσταση μεταξύ web και native εφαρμογών.

Δύο κύριοι λόγοι που η χρήση των offline web apps είναι επιθυμητή σε πολλές περιπτώσεις είναι η διαθεσιμότητα και η απόδοση:

  1. Διαθεσιμότητα - Η εφαρμογή είναι ικανή να δουλέψει ακόμα και χωρίς σύνδεση δικτύου.
  2. Απόδοση - Η εφαρμογή γίνεται γρηγορότερη εξαιτίας του caching που γίνεται στα αιτήματα του browser.

Οι service workers προσφέρουν ένα τρόπο στις ιστοσελίδες να τρέχουν scripts στο παρασκήνιο, ακόμα και όταν η σελίδα δεν είναι ανοιχτή. Μπορεί να δράσει ως proxy σε μια ιστοσελίδα, παρεμβαίνοντας ανάμεσα στο αίτημα του browser και την απάντηση του server, καθιστώντας τον αρμόδιο για πολλές ενδιαφέροντες δυνατότητες των σύγχρονων εφαρμογών, όπως συγχρονισμός στο παρασκήνιο, offline δυνατότητες και άμεσες κοινοποιήσεις προς τον χρήστη.

Η υποστήριξη δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη, με κάποιους browsers να το έχουν μεν στα πλάνα τους προς υλοποίηση, αλλά να μην το υποστηρίζουν ακόμα. Μπορείτε να βρείτε αναλυτικό πίνακα υποστήριξης σε αυτή τη σελίδα: https://jakearchibald.github.io/isserviceworkerready/.


Για αναλυτικότερες πληροφορίες και λεπτομερή οδηγό χρήσης δείτε τα παρακάτω άρθρα:

Χρησιμοποιούμε cookies & παρόμοιες τεχνολογίες

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μονάδες αποθήκευσης και συλλέγει στατιστικά για την βέλτιστη εμπειρία του χρήστη.
Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, συμφωνείτε σε αυτό.

Περισσότερα